O ψηφιακός μετασχηματισμός (Digital Transformation) πριν μερικά χρόνια ήταν απλά μια προσθήκη στον τρόπο λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων. Πλέον, μετά τις επιπτώσεις του Covid-19, κάθε εταιρεία έχει αρχίσει να αναζητά τρόπους ώστε να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της.
Ο Damian Scalerandi (Μέλος του Forbes Councils & VP of Operations στο BairesDev), με βάση την εμπειρία του στον κλάδο της πληροφορικής, δηλώνει με σιγουριά ότι οι ακόλουθες 3 τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν στην ανοδική πορεία της ψηφιακής οικονομίας και να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διάφορες επιχειρήσεις.
1. AI και Analytics
Τα οφέλη που μπορεί να φέρει το Artificial Intelligence (AI) σε μια εταιρεία δεν συγκρίνονται με κάτι αντίστοιχο. Δεν είναι πλέον πρόκληση να μεγιστοποιηθεί η επιχειρηματική αξία (business value) της τεχνητής νοημοσύνης στις περισσότερες εταιρείες. Όταν ξεκινήσει όμως η ενσωμάτωση της στρατηγικής AI, σε συνδυασμό με μια μεγάλη ανάλυση δεδομένων (big data analytics), το εύρος των μελλοντικών δυνατοτήτων αυξάνεται σημαντικά.
Αυτό είναι κάτι που αρχίσαμε να βλέπουμε όλο και πιο συχνά, ειδικά στις μεγάλες επιχειρήσεις τον τελευταίο καιρό. Έρευνα της Dresner Advisory Services έδειξε ότι το 49% των μεγάλων επιχειρήσεων ξεκίνησαν να αντιδρούν στις συνέπειες από την πανδημία, είτε ξεκινώντας νέα έργα ανάλυσης (analytics projects), είτε αυξάνοντας σε διπλάσιο βαθμό αντίστοιχη προηγούμενη στρατηγική τους σε AI και data.
Ο λόγος είναι απλός: Η ανάλυση που βασίζεται στην τεχνολογία AI επιτρέπει στις εταιρείες να υπερβαίνουν τις συνηθισμένες στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μετά την πανδημία.
Αυτή η κρίση είναι πρωτόγνωρη για όλους μας, κάτι που σημαίνει πως όσα περισσότερα δεδομένα διαθέτουμε, τόσο καλύτερες προβλέψεις μπορούμε να πετύχουμε. Η συμπεριφορά των καταναλωτών, οι τάσεις στις επιχειρήσεις, τα δεδομένα που συλλέγονται από την κυβέρνηση, οι νόμοι και οι κανονισμοί, ακόμη και η μακροοικονομική ανάλυση, μπορούν να βοηθήσουν όλες τις επιχειρήσεις να ορίσουν τη μελλοντική τους πορεία. Μάθετε πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τις σωστές αλλαγές στην επιχείρησή σας!
2. Cloud Computing
Παρόλο που οι επιλογές σε υπηρεσίες cloud computing είχαν ήδη αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία, η πανδημία τις έκανε ακόμη πιο σχετικές και απαραίτητες. Με αρκετά γραφεία σε εταιρείες να παραμένουν κλειστά (αρκετά μέχρι και το 2021), η εξ αποστάσεως εργασία (remote working) μάλλον ήρθε για να μείνει. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των καταναλωτών. Μάθετε πώς να κάνετε την επιχείρησή σας έτοιμη για κάθε επερχόμενη αλλαγή!
Με βάση τα πιο πάνω, η ύπαρξη ισχυρής υποδομής ενός cloud computing έχει καταστεί αναγκαίο στοιχείο για τις λειτουργίες μιας εταιρείας. Για να μπορέσει να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, κάθε οργανισμός πρέπει να επικεντρωθεί σε 3 τομείς του cloud computing:
- Αποθηκευτικός χώρος (Storage): Ιδανικά, η εταιρεία σας θα διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ωστόσο, το κόστος για τη δημιουργία, συντήρηση και ομαλή λειτουργία τέτοιου είδους software και hardware, μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Η χρήση εικονικών (virtual) και off-premises servers, μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση πόρων και διευκόλυνση συνεργασιών.
- Υπολογισμοί Πόρων (Computing Resources): Θα χρειαστεί να εκτελείτε λειτουργίες της εταιρείας και να διαχειρίζεστε έργα από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Η ιδανική λύση είναι οι ανεξάρτητες υποδομές για τον υπολογισμό του κάθε έργου, διευκολύνοντας έτσι την ενοποίηση της ροής εργασιών (workflow) στην επιχείρησή σας.
- Δυναμική Επεκτασιμότητα (Scalability): Η ευελιξία είναι πλέον απαραίτητη σε μια εποχή που οι διακυμάνσεις στην αγορά είναι συχνό φαινόμενο. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα και την υποδομή του cloud computing σας. Ψάξτε για ένα μοντέλο pay-as-you-use που να ταιριάζει στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού σας.
3. Internet Of Things
Τα τελευταία χρόνια, το Internet Of Things (IoT) είναι πλέον στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω της ικανότητάς του να ενισχύει την επιχειρησιακή συνέχεια (business continuity) και την επιχειρηματική ανθεκτικότητα (enterprise resilience), μέσω:
- ψηφιοποίησης των διαδικασιών
- ελαχιστοποίησης της προσωπικής επαφής
- αύξησης της αποτελεσματικότητας στην εξ αποστάσεως διαχείριση
Οι λύσεις που προσφέρει το IoT έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς αναπτύσσεται η ευελιξία και η ανθεκτικότητα σε μια εταιρεία, για την έγκαιρη αντιμετώπιση απρόσμενων αλλαγών. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δίκτυο IoT μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση των εργαζόμενων τους με την τεχνολογία, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα της εργασίας τους και να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα cyberattacks μέσω ισχυρής άμυνας.
Η εξέλιξη των προϊόντων και των υπηρεσιών σας σε «έξυπνη» (smart) μορφή μέσω του IoT, θα διευκολύνει τη συνδεσιμότητα, την εξατομίκευση και τη χρηστικότητα τους στην τρέχουσα και στη μελλοντική αγορά.
Συμπεράσματα
Μετά τον Κορονοϊό, ο κόσμος θα καθοδηγείται πλέον από οποιεσδήποτε τεχνολογικές στρατηγικές ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη. Σύμφωνα με τον Damian Scalerandi, η ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, θα είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας καθώς εισερχόμαστε σε μια «νέα πραγματικότητα».
Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει μια πιθανότητα για τους οργανισμούς -ανεξαρτήτως μεγέθους- να πραγματοποιήσουν βελτιώσεις που θα κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου. Με το AI, το cloud computing και το IoT να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτές οι λειτουργίες τεχνολογίας μπορούν να είναι η λύση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών προκλήσεων.
Πηγή